Comments

In primul rand, va multumesc pentru feedback-ul pe care mi-l dati completand chestionarul.

O sa incerc sa raspund pe aceasta pagina la unele din intrebarile sau problemele ridicate de voi. Evident nu le voi putea acoperi pe toate, nici macar pe toate cele la care mi-as dori mult sa raspund. Oricum, urmariti aceasta pagina, o voi actualiza cat pot eu de des.

Student #8, Intrebarea "Ce nu v-a placut la curs?"

  • Raspunsul studentului: ca a tinut 3 ore si uneori ma apuca somnul
  • Comentariul meu: Crede-ma, nici mie nu-mi era foarte usor dupa 3 ore de vorbit continuu :) . Dar asta-i dezavantajul schemei de desfasurare a materiilor cu evaluare distribuita si deocamdata suntem obligati sa facem asa (trebuie terminata materia in primele 10 saptamani). Chiar nu-mi convine nici mie, dar alternativa era sa tinem 4 ore odata la doua saptamani (iar in celelalte saptamani cate 2 ore), ceea ce ar fi fost mult mai rau (am facut asa intr-un an si nu mai vreau).

Student #8, Intrebarea "Ce sugestii aveti in legatura cu cursul ?"

  • Raspunsul studentului: poza cu orchestra de pe site-ul losse, nu e exemplu de paralelism si nu de concurenta?
  • Comentariul meu: O intrebare foarte buna si chiar ma bucur ca ai pus-o! Nu, dimpotriva, orchestra e chiar un exemplu foarte bun de concurenta. Chiar daca fiecare membru al orchestrei are in fata portativul sau propriu si, aparent, isi interpreteaza partea in mod independent, in realitate intr-un concert e nevoie de o coordonare foarte precisa intre artisti. Orice mica eroare de comunicare sau desincronizare duce la efecte extrem de deranjante, notele "scapate" din ritmul normal strica armonia si coerenta lucrarii interpretate. Dirijorul este, partial, unul din "mecanismele de sincronizare" evidente intre "firele de executie principale" (artistii), dar membrii orchestrei se sincronizeaza si direct unii cu altii: isi asculta colegii, se asteapta reciproc, inteleg semnalele nonverbale ale acestora si stiu, dupa ceea ce aud in jurul lor, cand sa "intre" cu una sau alta din secventele melodice pe care le interpreteaza.

Studentii #4, #5, Intrebarea "Ce nu v-a placut la curs?"

  • Raspunsurile studentilor
    • Ar fi interesant ca pe viitor sa se faca referire si la problema concurentei in c#.
    • O mai multa libertate de alegere a limbajului: Python, C# etc.
  • Comentariul meu: Intentia mea este sa prezint cat mai mult principiile legate de programarea concurenta, iar problemele de concurenta si mecanismele de sincronizare pe care le-ati studiat le veti gasi sub diferite forme in majoritatea limbajelor sau platformelor. Cum spuneam, diferentele sunt doar la nivelul formei (dependenta de detaliile specifice mediului respectiv) si nu sunt la nivelul fondului problemei. Veti gasi lock ordering deadlock si in C#, veti avea semafoare si in C++ etc. Desigur, API-urile disponibile pe diversele platforme pot sa difere intr-o masura mai mare sau mai mica unele de altele, insa odata ce ati inteles conceptele fundamentale si modul in care se pun problemele, efortul de adaptare la ele nu este atat de mare. Diferenta e, pana la urma, mai mult sintactica decat semantica si e mult mai usor de asimilat.

    Daca as introduce in curs mai multe limbaje de programare ca suport al discutiei, ar putea aparea un efect secundar nociv: faramitarea expunerii problemelor, prin pierderea imaginii de ansamblu ("conceptul") in detalii legate de sintaxa si particularitatile unuia sau altuia din limbaje. Mai mult, ar putea implica un efort mai mare de adaptare din partea celor care nu cunosc unele sau altele din limbaje, fapt ce i-ar putea face pe acestia sa nu poata urmari mesajul fundamental al cursului. De bine, de rau, Java e un limbaj bine cunoscut de majoritatea studentilor, e popular si extrem de raspandit, fapt ce il face unul dintre limbajele cele mai potrivite pentru exemplificarea conceptelor abordate.

    Sigur, discutia in acest sens ramane deschisa, dar din ce am vazut pana acum, concluzia mea e ca e mai bine sa folosim un singur limbaj.

Deocamdata doar atat; asta nu inseamna ca nu voi raspunde si in continuare, chiar la intrebari/observatii puse inaintea celor la care am raspuns pana acum. Reveniti aici si poate mai gasiti ceva nou.