Lab

Anunturi

Regulament

Conform regulamentului UPT, se permite absentarea la cel mult două (2) sedinte de laborator/proiect. Trei (3) sau mai multe absente conduc la neincheierea activitatii pe parcurs. Cele maxim 2 sedinte lipsa vor fi recuperate dupa cum vom stabilii catre sfarsitul semestrului.

La laborator vor fi 4 lucrari cu nota, fiecare trebuind predata si notata cu minim 5 pentru a se promova activitatea pe parcurs. Nota activitatii pe parcurs va fi media tuturor notelor obtinute.

Lucrarea de laborator i va fi realizata in saptamana i (prima semigrupa) / i+1 (a doua semigrupa) fara penalizari. Daca nu a fost predata in acest termen, se va aplica o limitare superioara a notei pentru acea lucrare (ex. maxim 9, maxim 8, s.a.m.d.), limita care descreste cu 1 punct pentru fiecare depasire / nepredare a lucrarii respective la orele de laborator ulterioare corespunzatoare semigrupe din care face parte studentul. Termenul limita de predare este saptamana 13 / 14 si se permit maxim doua lucrari intarzaiate.

Lucrare 5 (Saptamana 9/10)

Se va realiza o aplicatie distribuita cu o functionalitate similara cu aplicatia de la lucrarea 2. Insa, spre deosebire de acea aplicatie, clientul va trimite cereri serverului printr-o coada de mesaje JMS (pentru aceasta coada, serverul e consumator iar clientii vor fi producatori). Mesajul clientului va contine operatia de realizat si operanzii sai. Mesajul va specifica si o coada de mesaje temporara (specifica fiecarui client) in care serverul va scrie mesajul cu rezultatul operatiei (pentru aceasta coada, serverul va fi producator iar clientul va fi consumator).

Aici gasiti pregatit un proiect Eclipse gata configurat pentru implementarea aplicatiei, continand inclusiv providerul de JMS necesar.

Lucrare 4 (Saptamana 7/8)

Se va realiza o aplicatie distribuita cu o functionalitate similara cu aplicatia de la lucrarea 2. Insa, spre deosebire de acea aplicatie, serverul va pune la dispozitie un obiect la distanta care va efectua calculele matematice solicitate de client (deci vom folosi Java RMI). Interfata la distanta a obiectului va contine cate o metoda distincta pentru fiecare operatie matematica, fiecare metoda luand ca parametrii doi operazii double si returnand rezultatul operatiei sub forma unei valori double.

Lucrare 3 (Saptamana 5/6)

Se va realiza o aplicatie distribuita cu o functionalitate similara cu aplicatia de la lucrarea 2. Insa, spre deosebire de acea aplicatie, in aceasta comunicarea intre client si server se va realiza folosind socketuri UDP. Formatul datagramelor va fi:

  • datagrama de cerere va contine tipul operatiei (codata sub forma unui intreg / numeral intreg intre 1-4 pentru operatiile matematice), urmat de operanzii operatiei (doua valori double / numerale double)
  • clientul primeste inapoi o datagrama ce contine un double reprezentand rezultatul operatiei cerute

Aditional, in cazul in care clientul nu primeste rezultatul in 10 secunde, utilizatorul va fi anuntat, operatia e abandonata si se cere utilizatorului urmatoarea operatie de executat.

Lucrare 2 (Saptamana 3/4)

Sa se realizeze o aplicatie distribuita cu urmatoarea functionalitate:

  • Serverul (concurent) pune la dispozitie servicii pentru realizarea operatiilor matematice fundamentale: adunare, scadere, inmultire si impartire.
  • Clientii solicita repetat serverului realizarea unei operatii matematice (care la randul ei este solicitata de utilizator printr-un meniu) si afiseaza rezultatul ei pe ecran.

Comunicarea se va realiza utilizand socketuri TCP si un protocol (la alegere fie cu reprezentare binara fie cu o reprezentare orientata pe caracter) ce va codifica cererile/rezultatele astfel:

  • tip operatie, codata sub forma unui intreg / numeral intreg (1-4 pentru operatii matematice, 5 pentru terminarea conexiunii) urmat (unde este cazul) de doua valori double / numerale double reprezentand operanzii operatiei
  • clientul primeste inapoi (unde este cazul) un double / numeral double reprezentand rezultatul operatiei

Lucrare 1 (Saptamana 1/2)

  • Training Java (fara note)
  • Problema de antrenament este aici
  • Tutorialele video va pot ajuta (daca e necesar) sa intelegeti cum sa instalati Java si/sau Eclipse (pentru Java)
  • Documentatie aditionala despre Java gasiti aici